Regering VS vroeg Facebook naar 19 duizend accounts

De Amerikaanse overheid heeft in de laatste helft van vorig jaar tussen de negenduizend en tienduizend keer informatie opgevraagd over gebruikers van Facebook. In sommige verzoeken werd informatie over meerdere accounts opgevraagd, waardoor over 18 duizend tot 19 duizend gebruikers informatie werd opgevraagd. In 79 procent van de gevallen gaf Facebook de opgevraagde informatie, laat het bedrijf weten.

De informatie werd onder meer opgevraagd door lokale en federale overheden. De informatie werd onder meer opgevraagd om vermiste kinderen terug te vinden, voortvluchtigen te volgen en terroristische bedreigingen te onderzoeken. "We wijzen regelmatig verzoeken af of eisen van de overheid dat die het verzoek substantieel afschaalt. Ook geven we soms simpelweg veel minder informatie dan waar om is gevraagd. We geven alleen zo veel informatie als de wet vereist", zegt advocaat van het bedrijf Ted Ullyot.

Facebook mag niet onthullen hoeveel verzoeken het kreeg van een specifieke overheidsdienst. Ook mag het niet aangeven hoeveel verzoeken over een bepaald onderwerp binnenkwamen. In de getallen is wel het aantal verzoeken die te maken hebben met de nationale veiligheid meegenomen. Eerder mocht dat niet.

Facebook, Google en Microsoft dringen er bij de regering op aan om meer openbaar te mogen namen. Vorige week onthulden de Britse krant The Guardian en de Washington Post dat de Amerikaanse overheid via een omvangrijk afluisterprogramma, genaamd PRISM, toegang heeft tot alle internetgegevens van bedrijven als Google, Apple en Facebook. De FBI en de NSA stellen dat dit van vitaal belang is voor de nationale veiligheid.