Topfiguren Tsjechië aangeklaagd

De Tsjechische autoriteiten hebben vrijdag na een grootschalige actie zeven mensen in staat van beschuldiging gesteld, onder wie vertrouwelingen van premier Petr Necas. Dat melden Tsjechische media. Bij diverse ministeries, overheidsinstellingen en woningen werden woensdag en donderdag invallen gedaan door een speciale politie-eenheid.

Onder de mensen die zijn opgepakt zijn de directeur van het kantoor van de premier, Jana Nagyova, de huidige en voormalige chef van de militaire inlichtingendiensten, Milan Kovanda en Ondrej Palenik, de voormalige minister van landbouw Ivan Fuksa, ex-parlementariër Petr Tluchor en naar verluidt ook voormalig onderminister van landbouw Roman Bocek.

Nagyova is aangeklaagd voor ambtsmisbruik. Ze zou de militaire inlichtingendienst illegaal opdracht hebben gegeven om drie mensen in de gaten te houden. Een van hen zou de vrouw van Necas zijn. De premier maakte eerder deze week bekend van zijn vrouw te gaan scheiden. Volgens de autoriteiten waren de motieven van Nagyova 'puur privé'. Details werden niet gegeven.

De politie nam bij 31 invallen in het hele land bijna zes miljoen euro aan cash en tientallen kilo's goud in beslag. Hiermee wordt Nagyova ook in verband gebracht. In welke hoedanigheid is echter niet duidelijk.

De zes andere verdachten zijn aangeklaagd voor machtsmisbruik en corruptie. Vooralsnog zijn ze niet in hechtenis genomen. "Als alle verhoren zijn afgerond, dan zal het openbaar ministerie in overweging nemen of er aanleiding is om de verdachten in hechtenis te nemen", aldus openbaar aanklager Ivo Istvan.

Fuksa en Tluchor legden in november 2012 hun functies in het parlement neer. Voor hun vertrek verzetten ze zich hevig tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering. Nadat Fuksa en Tluchor waren afgetreden konden de bezuinigingen doorgang vinden. Kort nadat ze hun ontslag hadden genomen kregen beiden een hoge en goedbetaalde functie bij staatsbedrijven. De advocaat van Tluchor ontkent echter dat zijn cliënt iets verkeerd heeft gedaan.

De invallen van woensdag en donderdag houden mogelijk verband met grootschalige corruptie, volgens veel Tsjechen een enorm probleem in het land. Necas houdt vol niets verkeerd gedaan te hebben en weigert gehoor te geven aan de oproep van de oppositie om af te treden. "Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat ik niets oneerlijks heb gedaan en dat mijn collega's ook niets verkeerd hebben gedaan. Ik zie dan ook geen enkele reden om af te treden en dus ook geen aanleiding voor de val van de regering", zei hij donderdag.

Vicepremier Karolina Peake wilde vrijdag niet speculeren over een eventuele val van de regering. "Het is nog te vroeg om nu al een oordeel over de hele zaak te hebben. De situatie is uiteraard zeer ernstig, maar in een democratische staat met een rechtssysteem, zoals Tsjechië, zijn er duidelijke oplossingen op juridisch, grondwettelijk en politiek niveau."

Radim Bures van corruptiewaakhond Transparency International noemde de zaak bij uitstek een geval van georganiseerde misdaad. "In het onderzoek worden alle lijntjes naar toppolitici zorgvuldig in kaart gebracht", zei hij. De betrokkenheid van de militaire inlichtingendienst is volgens hem zorgwekkend, omdat 'de militaire inlichtingendienst in het verleden ook is misbruikt voor politieke doeleinden'.