Kabinet stelt grenzen aan megastal

Provincies en gemeenten mogen voortaan grenzen stellen aan de omvang van veehouderijen uit oogpunt van de volksgezondheid. Het kabinet komt met regelgeving hiertoe, heeft de ministerraad vrijdag besloten.

De nieuwe regels geven provincies en gemeenten de mogelijkheid om de totale omvang van het aantal veehouderijen in een gebied te maximeren. Ook kan een gebied 'op slot' worden gezet. Ten slotte kunnen eisen worden gesteld aan het aantal dieren per hectare in een gebied en het aantal dieren dat in een stal mag.

De omvang van de veehouderij in een gebied moet 'passend' zijn in de lokale omgeving, stelt verantwoordelijk staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA). "Ieder gebied is immers anders en heeft zijn eigen landschappelijke en sociale kernmerken", stelt zij.

De Nederlandse agrarische sector is volgens de staatssecretaris een wereldspeler en een motor voor de economie. Tegelijkertijd staat de waardering onder druk door vragen over het dierenwelzijn en het milieu. Daarom moet de sector meer werk maken van verduurzaming, bijvoorbeeld door het terugdringen van het antibioticagebruik. Wanneer alle partijen zich daarvoor inzetten, heeft de veehouderij toekomst, aldus Dijksma.