Speciaal rijbewijs voor tractors

Wie de openbare weg op wil met een tractor maar geen autorijbewijs heeft, moet vanaf 2015 eerst een speciaal rijbewijs voor tractors halen. De ministerraad stemde vrijdag in met het instellen van een zogeheten T-rijbewijs, dat vanaf 16 jaar te behalen is. Voor het rijden met een trekker op een akker of in een weiland is geen rijbewijs nodig.

Voorheen was een 'certificaat van vakbekwaamheid', ook wel een trekkerrijbewijs jeugdigen genoemd, nodig om een tractor te mogen besturen. Omdat het aantal ongelukken waarbij landbouwtrekkers betrokken waren relatief hoog ligt heeft het kabinet besloten om in te grijpen.

Om een T-rijbewijs te behalen moeten bestuurders aantonen dat ze over voldoende kennis en rijvaardigheid beschikken om de voertuigen te kunnen besturen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen gaat de examens afnemen. Hoe het examen er precies uit gaat zien en welke specifieke eisen worden gesteld moet nog worden bepaald, zo laat de woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag weten.