Rutte: hogere belastingen op komst

Het is 'onvermijdelijk' dat er volgend jaar lastenverzwaringen worden ingevoerd om te voldoen aan de Brusselse begrotingseisen. "Ja, die zullen in het pakket zitten", zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het kabinet wil vasthouden aan een pakket dat voor twee derde bestaat uit bezuinigingen en voor een derde uit lastenverzwaringen. Onder anderen de sociale partners drongen er donderdag op aan niet verder te bezuinigen. Volgens Rutte is het op orde brengen van de overheidsfinanciën echter 'cruciaal' om de basis te leggen voor economisch herstel. Niets doen zou slechter zijn.

Rutte zei verder dat het voor de hand ligt om volgend jaar zes miljard euro extra te bezuinigen, zoals de Europese Commissie aanbeveelt. Een definitief besluit daarover wordt echter pas in augustus genomen. Het kabinet is wel al druk bezig met de voorbereidingen daarvan. De coalitiefracties lieten donderdag ook weten dat zij zes miljard euro willen bezuinigen.

Bij het opstellen van de begroting zijn de ramingen van het Centraal Planbureau verder 'relevant', maar de Brusselse begrotingsregels zijn uiteindelijk leidend, zei Rutte. Door zes miljard te bezuinigen, zou het begrotingstekort volgend jaar uitkomen op drie procent. Mocht de economie tegen de verwachting in verslechteren, dan kan het kabinet mogelijk rekenen op coulance, maakte eurocommissaris Olli Rehn deze week duidelijk. Voorwaarde is wel dat de zes miljard aan bezuinigingen wordt doorgevoerd.