Dijsselbloem: tering naar de nering zetten

De tijd van makkelijke oplossingen is echt voorbij. "We zullen de tering naar de nering moeten zetten." Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdagochtend gezegd voor aanvang van de ministerraad in een reactie op de nieuwste economische raming van het Centraal Planbureau (CPB). Dat de werkloosheid fors oploopt, noemde hij 'heel slecht nieuws'.

De cijfers van het CPB vallen zowel mee als tegen, zei Dijsselbloem. Het bureau voorspelt voor volgend jaar een tekort van 3,7 procent. Dat is lager dan de 3,9 procent die De Nederlandsche Bank eerder deze week nog raamde. Tegelijkertijd valt de werkloosheid dit jaar opnieuw hoger uit.

Voor wat betreft het economisch herstel is het CPB iets optimistischer dan DNB, zei Dijsselbloem. "Maar de werkloosheid is nog steeds fors aan het oplopen dus dat is nog steeds heel slecht nieuws." Het kabinet zal een 'goede begroting' maken waarbij zowel wordt gewerkt aan het op orde brengen van het huishoudboekje als het herstel van de economie.

Een besluit daarover wordt pas in augustus genomen. Dijsselbloem wilde niet zeggen of hij ook zes miljard euro wil bezuinigen, zoals de coalitiepartijen VVD en PvdA donderdag aankondigden. Die zes miljard komt uit de koker van de Europese Commissie. Dijsselbloem sprak wel van een 'hele belangrijke bouwsteen van ons besluit dat nog gaat komen'.

Dijsselbloem had ook een duidelijke boodschap voor de partijen die niet willen bezuinigen. Zo ageerde PVV-leider Geert Wilders donderdag tegen het 'vernietigende beleid' van belastingverhogingen en 'domme' bezuinigingen. Ook de sociale partners riepen de regering af te zien van verdere bezuinigingen.

"Een ding weet ik zeker: de tijd van makkelijke verhalen is voorbij", zei Dijsselbloem. "Ik hoorde te veel mensen gisteren zeggen: de bezuinigingen zijn niet nodig, bezuinigingen zijn slecht, de belastingen moeten omlaag. Daar is gewoon geen geld voor. We zullen de tering naar de nering moeten zetten."