'Insanity is gekkenwerk'

Insanity is de nieuwste rage in fitnessland. Deze fitnessmethode zegt 'het zwaarste fitnessprogramma op DVD, ooit' te zijn. Deelnemers wordt beloofd dat ze binnen 60 dagen het lichaam van een topsporter krijgen, en dat zonder ook maar één gewicht aan te raken. Te mooi om waar te zijn? Ja, zeggen artsen, en nog levensgevaarlijk ook.

Insanity is ontworpen door 'fitness expert Shaun T', en is een zogenaamde High-Intensity Interval Training (HIIT). Dat houdt in dat men telkens even hard aan het werk moet, en vervolgens weer moet afkoelen. Bij Insanity houdt het in dat je drie à vier minuten vol aan de bak moet, om vervolgens 30 seconden rust te nemen.

Maar de Vlaamse krant De Morgen vroeg enkele professionele sportartsen naar hun mening over de workout. Zij waren niet bijzonder positief. Sportcoach Paul Van Den Bosch zegt dat mensen het links moeten laten liggen: "Onervaren sporters en mensen boven 45 jaar zullen hun spieren en pezen overbelasten en te kampen krijgen met blessures."

Dat zijn volgens hem nog de minste gevaren. Onervaren mensen kunnen ook problemen met hun hart krijgen door plots op zo'n hoog niveau te gaan sporten. Luc Buyse, sportarts van de Vrije Universiteit Brussel, waarschuwt mensen om, voor ze met HIIT beginnen zich eerst te laten onderzoeken door een arts.

Toch is hij niet zo onverdeeld negatief over het programma. Het zou erg nuttig kunnen zijn voor ervaren sporters. "Zo'n maximale intervaltraining levert voor hen op relatief korte tijd wel degelijk meer resultaat op dan een klassiek opgebouwd programma."