'Gestolen examens verspreid over hele land'

De gestolen examens zijn waarschijnlijk bij leerlingen in het hele land terechtgekomen. Dat zei voorzitter van de verenigde schoolbesturen Wim Littooij donderdagmiddag. Hij heeft dat van de Inspectie van het Onderwijs te horen gekregen.

De inspectie en justitie meldden woensdag al dat ook op andere scholen dan het Ibn Ghaldoun leerlingen voorkennis hadden over de examens. Hoeveel leerlingen de examens hebben gekocht en waar zij vandaan komen is nog niet duidelijk.

Littooij lichtte op een persconferentie het besluit toe dat de Rotterdamse schoolbesturen eerder op de dag namen om de diploma-uitreikingen uit te stellen tot na 27 juni. De besturen willen scholen, politie en justitie de kans geven uit te zoeken welke leerlingen zich schuldig hebben gemaakt aan fraude. "En zo geven we leerlingen ook de tijd gebruik te maken van de inkeerregeling."

De schoolbesturen vinden het belangrijk dat diploma's hun waarde blijven behouden, zei Littooij. "We willen niet dat ze aan devaluatie onderhevig zijn als achteraf blijkt dat iemand onterecht een diploma heeft gekregen."

Littooij wilde niet zeggen of hij vindt dat ook andere schoolbesturen nog even moeten wachten met het uitreiken van diploma's. "Ik vind het moeilijk om voor andere besturen te besluiten. Het is wel ingrijpend om zoiets voor een hele regio te besluiten." Dat dat in Rotterdam wel is gebeurd is volgens hem logisch, omdat de examens daar zijn gestolen en de verdachten daar op school zaten.

De circa zesduizend eindexamenkandidaten van 75 schoollocaties in Rotterdam hebben donderdag al wel te horen gekregen of ze zijn geslaagd. De meesten krijgen hun diploma niet later dan gepland, omdat bijna alle scholen toch al zouden wachten met de diploma-uitreiking tot na de herkansingen. Die vinden volgende week plaats.