'Crisis bespaart Duitsland tachtig miljard'

De lage rente van de Europese Centrale Bank (ECB) en de afgenomen bedrijvigheid in Europa hebben de Duitse regering tachtig miljard euro aan rentelasten bespaard. Dat concludeert Jens Boysen-Hogrefe van het Duitse Institut für Weltwirtschaft in een onderzoek naar gevolgen van de economische crisis tussen 2009 en 2013.

In het onderzoek van Boysen-Hogrefe wordt de werkelijke rente op Duitse staatsobligaties afgezet tegen de gemiddelde rentestanden van de tien jaren voor de crisis. Dat gemiddelde vormt een goed ijkpunt, omdat de rentestanden en de bedrijvigheid tussen 1999 en 2008 'betrekkelijk gangbaar' waren, zo stelt de onderzoeker.

Dat de rente op Duits schuldpapier zo laag is - en in sommige gevallen zelfs negatief - komt volgens de econoom ook doordat Duitsland als een soort 'veilige haven' dient, waar investeerders in het onzekere economische klimaat hun geld stallen. Het gevolg is dat Duitsland alleen in 2012 al een lastenverlaging van tien miljard euro, schrijft Boysen-Hogrefe. Hij verwacht dat de Duitse regering dit jaar dertien miljard euro aan rente bespaart.

Ook Nederland heeft de status van 'veilige haven', hoewel de Nederlandse staatsrente iets hoger ligt dan de Duitse. Ook volgt de Nederlandse rente op staatsobligaties een vergelijkbare neerwaartse lijn als de Duitse. De vergoeding voor tweejarige Nederlandse staatsleningen daalde donderdag tot nabij het nulpunt. Alleen Duitsland heeft een lagere rente voor tweejarig schuldpapier.