Samsom: 6 miljard euro bezuinigen

De coalitie zal volgend jaar 6 miljard euro bezuinigen. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat donderdag.

VVD en PvdA zullen zich houden aan het regeerakkoord, waarin verwezen wordt naar de Europese begrotingsregels. En die regels worden uitgelegd door eurocommissaris Ollie Rehn, zei Samsom. Rehn gaf Nederland eerder de opdracht om 6 miljard euro te bezuinigen, oftewel 1 procent van het bruto binnenlands product.

In een debat met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) verwees ook VVD-Kamerlid Mark Harbers naar de aanbevelingen van Rehn, die 6 miljard aan bezuinigingen eist. "Dat is heel erg helder", aldus Harbers. Maar dat kan niet met incidentele meevallers, het moet wel op "een degelijke en solide manier", zei hij.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vroeg Dijsselbloem of die ook vindt dat 6 miljard euro genoeg is. Dijsselbloem moet nog antwoorden in het debat.

Tot nog toe heeft het kabinet altijd gezegd dat een tekort van maximaal 3 procent het doel is en dat over bezuinigingen in augustus definitief wordt besloten. Het kabinet heeft ook altijd gezegd af te gaan op ramingen van het Centraal Planbureau. Dat komt vrijdag met nieuwe cijfers.

Samsom: 6 miljard euro bezuinigen
Samsom: 6 miljard euro bezuinigen (Foto: ANP)