'Buit diamantroof Zaventem bijna tienmaal groter'

De buit van de grote diamantenroof op 18 februari op het vliegveld Zaventem bij Brussel is mogelijk veel groter geweest dan tot nu toe bekend. De dieven zouden edelstenen ter waarde van driehonderd miljoen euro hebben uitgemaakt. Tot nu toe werd gesproken over 38 miljoen euro. Dat de buit veel groter was zou bewust verzwegen zijn om de commerciële belangen van de Antwerpse diamantensector niet te schaden.

De informatie over de veel grotere buit is afkomstig van de Marokkaanse inlichtingendiensten. Zij hebben hun bevindingen doorgegeven aan een commissie van Belgische speurders en rechters die net uit Marokko terug is. Een woordvoerder van justitie in België heeft het verhaal bevestigd. Het waren ook de Marokkanen die de Belgen al enkele dagen na de roof wezen op de betrokkenheid van Marc Bertoldi, een 43-jarige Fransman van Marokkaanse afkomst. Hij werd op 8 mei in Frankrijk aangehouden en zit in de gevangenis van Metz in afwachting van zijn uitlevering aan België.

Bertoldi ontkent tot de dag van vandaag enige betrokkenheid bij de roof. Er zijn door derden echter belastende verklaringen tegen hem afgelegd. Zo liet de Zwitserse zakenman Pascal Pont weten dat Bertoldi enkele dagen na de roof twee diamanten cadeau gaf aan zijn dochters. Die stenen zijn op 8 mei bij een inval in Genève teruggevonden.

Op 8 mei werden in totaal 31 mensen aangehouden in verband met de roof. Naast Bertoldi nog zes personen in Zwitserland en 24 in België. In België zelf zitten er nog zeven vast. Of er nog meer edelstenen zijn teruggevonden is onbekend. De roof was spectaculair. De dieven knipten een gat in het hek van Zaventem, reden met een auto naar een gereedstaand Zwitsers vliegtuig en haalden daar de diamanten uit. Volgens de Marokkanen ging het om 120 koffertjes. Vervolgens verdwenen de rovers met hun auto spoorloos. Bertoldi geldt tot nu toe als een van de hoofdverdachten. Een woordvoerster van Antwerp Diamont Center hield in de Belgische krant De Morgen vast aan de eerder genoemde 38 miljoen euro als waarde van de gestolen diamanten. ''Voor mij geldt dat bedrag nog altijd'', zei ze.