Limburg wil miljoenen naar luchthaven

De provincie Limburg wil de komende maanden 4,5 miljoen euro steken in het noodlijdende Maastricht Aachen Airport. In afwachting van een definitief reddingsplan is de provincie bereid om de kosten voor ondersteunende diensten als douane en brandweer op zich te nemen. Dat staat in een voorstel van het provinciebestuur aan de Provinciale Staten van Limburg.

De provincie houdt in het plan rekening met een overname van de gehele infrastructuur. Dat zou betekenen dat alleen de exploitatie aan een private partij wordt gegund tegen een 'marktconforme' vergoeding. Een ander scenario voorziet in een blijvende overname van de ondersteunende diensten. Dat kost minstens twee miljoen euro per jaar. Het derde scenario is sluiting. Volgens de provincie leidt dat tot een verlies van achthonderd banen.

Maastricht Aachen Airport kampt sinds vorige maand met ernstige financiële problemen. Door de economische crisis is het vrachtvervoer op de luchthaven met een kwart geslonken. Hierdoor heeft de luchthaven betalingsachterstanden. Volgens de luchthaven moeten provincie en rijk financieel bijspringen, anders gaat het vliegveld ten onder.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Mansveld (PvdA) weigert tot nu toe rijkssteun voor het vliegveld. In 2010 sneuvelde een reddingsplan nog in de Provinciale Staten van Limburg.