Boete en werkstraf geëist tegen coffeeshopeigenaren

Coffeeshops in Maastricht die softdrugs hebben verkocht aan buitenlanders krijgen als het aan justitie ligt voorwaardelijke celstraffen van een maand, werkstraffen tot 150 uur en boetes tot vijfduizend euro opgelegd. Die eis maakte het Openbaar Ministerie in Maastricht woensdag bekend. De verkoop aan buitenlanders is in strijd met het zogeheten ingezetenencriterium.

Justitie eiste de straffen tegen eigenaren en verkopers van de coffeeshops Smokey, Mississippi en Kosbor. In totaal gaat het om zeven verdachten.

Coffeeshops in Maastricht verkochten sinds 5 mei weer wiet aan drugstoeristen. Daartoe werd besloten naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank over de sluiting van coffeeshop Easy Going vorig jaar. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) had volgens de rechter de zaak niet mogen sluiten omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was.

Die uitspraak ging over de rechtmatigheid van sluiting van één coffeeshop op grond van het ingezetenencriterium, niet op de rechtmatigheid van het ingezetenencriterium als zodanig, benadrukt justitie in Maastricht woensdag nog eens. Volgens het OM is de drugsoverlast sinds de invoering van de wietpas en de handhaving op het ingezetenencriterium substantieel gedaald, terwijl er juist veel meer werd geklaagd over overlast van straatdealers.

Sinds 5 mei deed de politie diverse invallen in coffeeshops. Voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans liet eerder blij te zijn met de invallen omdat dit de kwestie voor de rechter zou brengen. Josemans vindt dat het niet verkopen aan buitenlanders een vorm van discriminatie is en hoopt dat de rechter hier hetzelfde over denkt.

Begin deze maand bepaalde de rechtbank in Den Haag nog dat de staat coffeeshops in het zuiden van het land een schadevergoeding moeten betalen omdat ze als gevolg van de wietpas klanten misliepen en daardoor financiële schade leden. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ging daartegen in beroep.

Maastricht telt in totaal veertien coffeeshops, waarvan er dertien zijn aangesloten bij de VOCM. Bij elf coffeeshops viel de politie eerder binnen en werden aanhoudingen verricht.

Zes coffeeshops in Maastricht zijn momenteel geopend, maar alleen voor inwoners van Nederland. De drie coffeeshops die woensdag straf hoorden eisen, zijn op last van burgemeester Hoes voor drie maanden dicht. De overige coffeeshops weigeren te discrimineren en wachten daarom het oordeel van de rechtbank af, licht Josemans toe.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.