Paus beklaagt homolobby

Paus Franciscus heeft geklaagd dat er een 'homolobby' aan het werk is in het Vaticaan. Hij deed dat tegenover een delegatie van de Latijns-Amerikaanse- en Caribische confederatie van gelovigen CLAR. Delegatieleden hebben na afloop een verslag gemaakt van hun ontmoeting met de paus. Dat is nu uitgelekt.

Volgens het stuk heeft de paus gezegd dat hij wil bezien wat te doen aan de homolobby in het Vaticaan. Hij erkende ook dat er corruptie in de kerkstaat voorkomt. Franciscus zou verder betoogd hebben dat hij erg ongeorganiseerd werkt, maar dat een groep van acht door hem benoemde kardinalen de administratieve tekortkomingen in het Vaticaan en de bureaucratie zal gaan aanpakken.

Een woordvoerder van de paus weigerde in te gaan op het lek. Hij wees erop dat audiënties een privé-zaak zijn. De CLAR liet in een verklaring weten het te betreuren dat het stuk is uitgelekt. De organisatie gaf te kennen dat het gaat om persoonlijke indrukken van de delegatieleden. De woorden van de paus zijn niet opgenomen.