VS wil uitlevering PRISM-held

Klokkenluider en held van het vrije volk Edward Snowden, die de omvangrijke en wereldwijde afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid onthulde en vervolgens naar Hong Kong vluchtte, moet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat stelt de Republikein Peter King, die zitting heeft in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden.

De 29-jarige Snowden 'moet onmiddellijk worden uitgeleverd (...) en de volle kracht van het recht ondergaan', zei King zondag. Volgens King vrezen de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Snowden op zijn schuiladres in Chinees Hong Kong wordt opgepakt en uitgehoord door Chinese geheim agenten.

De Britse krant The Guardian, die het afluisterschandaal wereldkundig maakte, onthulde zondag op diens verzoek dat Snowden de bron van de berichtgeving is. De voormalige CIA agent en contractarbeider bij de Amerikaanse National Security Agency (NSA) hangt in zijn vaderland mogelijk een zware gevangenisstraf boven het hoofd. Uit eerdere gevallen van klokkenluiden blijkt dat ook vormen van marteling niet zijn uitgesloten.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar het openbaren van de NSA-geheimen. ''Per onthulling kan de rechter hem tien tot twintig jaar celstraf opleggen'', meent advocaat Mark Zaid, die klokkenluiders in de VS bijstaat.

Hong Kong sloot in 1998 een uitleveringsverdrag met de VS. Of dat nog van kracht is sinds de voormalige Britse kolonie als betrekkelijk zelfstandig gebiedsdeel in China is opgegaan is onzeker.

Op Whitehouse.gov is een petitie gestart om Snowden generaal pardon te verlenen. Hoe lang de petitie blijft staan is onbekend. Wel is het noodzakelijk een account aan te maken om te kunnen stemmen, dus of het verstandig is daar je stem te laten horen valt te betwijfelen.

De NSA bleek via een project genaamd PRISM directe toegang te hebben tot de servers van onder meer Google, Youtube, Yahoo, Apple, Microsoft en Facebook en diens gebruikers op grote schaal in de gaten te houden. Hierbij werden per maand ruim 90 miljard documenten onderschept, opgeslagen en geanalyseerd, van onschuldige burgers wereldwijd.