'Biermarkt nog altijd verziekt'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bestrijdt dat op de biermarkt voldoende concurrentie plaatsvindt. Cafébazen betalen volgens de brancheorganisatie te veel en de consument is de dupe. De KHN bestrijdt daarmee enkele conclusies uit een vrijdag gepubliceerd rapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over exclusieve contracten tussen brouwers en cafébazen.

De prijzen die cafébazen betalen voor het bier verschillen volgens de brancheorganisatie enorm. De ACM beweert juist dat cafébazen ongeacht de contractvorm dezelfde inkoopprijs betalen. "De ACM begrijpt het niet of heeft beweringen van de brouwers zonder meer overgenomen", aldus algemeen directeur Lodewijk van der Grinten. "De inkoopprijs is bijna altijd gelijk, dat klopt. Maar wat daar niet bijzit zijn de kortingen die brouwers verlenen. In deze markt variëren de kortingen van nul tot tachtig procent. Dat komt nergens anders voor."

De KHN houdt vol dat horecaondernemers onder 'oneigenlijke druk van brouwerijen' staan. De ACM schrijft in de analyse dat driekwart van de cafébazen tevreden is over de brouwer en dat slechts in drie gevallen een overstap naar een andere leverancier niet mogelijk is. In een gezonde markt zouden horecaondernemers veel vaker overstappen dan de jaarlijkse 2,4 procent, stelt KHN. "Bier is goed voor de helft van de omzet. Enkele procenten korting maken dan een enorm verschil. In een normale markt zouden veel meer cafébazen veranderen van leverancier."

Ondanks de kritiek op de analyse zegt Van der Grinden blij te zijn met het rapport. De ACM stelt dat de contracten vaak niet duidelijk zijn. Er staat niet altijd een opzegtermijn in of zaken als tussentijdse aflossingen zijn niet goed geregeld. "Voor de ACM is dat te weinig reden om in te grijpen, maar op basis van zo veel gebreken zeggen wij dat de biermarkt niet werkt."

De branchevereniging hoopt op maatregelen uit Den Haag. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gaat met de sector en de ACM overleggen over het functioneren van de biermarkt, schreef hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.