Scherpe kritiek EU op Turkije in Istanbul

De Europese Unie heeft vrijdag kritiek geleverd op het harde optreden van de Turkse politie tegen vreedzame demonstranten. In democratische maatschappijen heeft het volk het recht vreedzame demonstraties te houden en is er geen plek voor politiewreedheden, zei Eurocommissaris voor uitbreiding Stefan Füle.

Füle leverde zijn kritiek op een conferentie in Istanbul waarop de toetreding van Turkije tot de EU wordt besproken. Het toetredingsproces verloopt uiterst langzaam en wordt bemoeilijkt door een geschil over EU-lidstaat Cyprus, de mensenrechtenproblemen in Turkije en de weerstand tegen een Turks lidmaatschap bij sommige EU-landen.

"Het is de plicht van ons allen, van de leden van de Europese Unie en van de landen die lid willen worden, de hoogst mogelijke democratische standaard en praktijken na te streven", zei Füle. "Hieronder vallen de vrijheid voor je mening uit te komen, de vrijheid om vreedzaam samen te komen en de vrijheid om in de media te berichten over wat er gebeurt."

Protest over bouwplannen op een plein in Istanbul groeide al snel uit tot een omvangrijker protest tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan, die er door de demonstranten van wordt beschuldigd autocratisch op te treden.

"Vreedzame demonstraties zijn een legale manier voor deze groepen om in een democratische samenleving hun zienswijze over te brengen. Buitensporig geweld van de politie tegen deze demonstraties hebben geen plek in zulke democratieën", zei Füle.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei kort na Füle dat Turkije nog altijd lid wil worden van de EU. Wel had hij kritiek op het landenblok, omdat de animo voor Turkse toetreding in EU-lidstaten is gedaald tot zo'n dertig procent. Bovendien heeft de EU ook een geschiedenis als het gaat om mensenrechtenschendingen, aldus Erdogan, die verwees naar de discriminatie die sommige bevolkingsgroepen, zoals Roma, ondergaan.

Erdogan keerde vrijdag na een vierdaagse reis in Noord-Afrika terug in Turkije. Op de luchthaven werd hij door tienduizenden enthousiastelingen onthaald.