Meer strafzaken afgedaan door justitie

Het aantal afgedane strafzaken is vorig jaar verder gestegen naar ruim 226.000. Dat is zo'n 5,8 procent meer ten opzichte van 2011. De stijging is vooral te wijten aan het feit dat justitie steeds vaker buiten de rechter om zaken afwikkelt. Dat staat in het jaarbericht 2012 dat het Openbaar Ministerie vrijdag online heeft gezet.

Justitie handelde vooral veel zaken af door middel van een lik-op-stukbenadering. Relatief eenvoudige gevallen, waaronder wijkgerelateerde criminaliteit, doet de officier van justitie zelf af. Vorig jaar kwam een kwart van de strafzaken, ruim 61.500, op die manier binnen. Hiervan werd 42 procent binnen een dag beoordeeld en 78 procent binnen een week.

Voorzitter van het college van procureurs-generaal Herman Bolhaar stelt dat het Openbaar Ministerie vorig jaar 'een prima prestatie heeft neergezet'. "De maatschappelijke doelstellingen zijn grotendeels gehaald. Strafzaken met effect dragen bij aan een veilige en rechtvaardige samenleving", stelt hij in het rapport. "Dat betekent onder meer: minder overvallen, een zichtbaarder aanpak van georganiseerde misdaad en het sneller afhandelen van veelvoorkomende criminaliteit met zo veel mogelijk directe strafoplegging en schadevergoeding voor het slachtoffer."

In het jaarverslag staat verder dat justitie vorig jaar samen met de politie 854 criminele samenwerkingsverbanden heeft aangepakt. Vooral bij de aanpak van mensenhandel en witwassen werden er goede resultaten geboekt. In totaal werd bijna vijftig miljoen euro aan crimineel geld afgepakt.

Het Openbaar Ministerie lijkt overigens fors te moeten gaan bezuinigen. Uit vertrouwelijke documenten die in handen zijn van het programma Nieuwsuur zou blijken dat justitie 110 miljoen euro moet korten, bijna een kwart van het budget.