'Vlamingen' onthoofden sjiiet in Syrië

De Europese inbreng in het conflict in Syrië heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Er is een filmpje opgedoken waarin een stel 'Syrische rebellen' een medemoslim onthoofden. Opvallend zijn de talen die te horen zijn: naast Frans en Arabisch wordt er ook Nederlands gesproken, met een duidelijk Vlaams accent.

Het filmpje, dat al op 17 maart opgenomen is, werd vandaag door de Nederlandse oorlogsjournalist Harald Doornbos in de aandacht gebracht. Hij tweette: "Ik werd vannacht door @SyrischNieuws geattendeerd op bestaan van video waarin NLs/Vlaams sprekende jihadisten in Syrie een man onthoofden."

In het filmpje is een bewusteloze en naakte oude man te zien. Zijn enige misdaad is volgens de bronnen dat hij een sjiiet is, een lid van één van de twee grote stromingen binnen de islam. Er wordt dan ook veelvuldig 'takfir' geroepen, een kreet waarmee moslims aangeven dat een ander een 'kaffir' ofte heiden is.

Een lid van de videosite heeft de Arabische gedeelten vertaald: "En nu zal er volgens Allah's wet een straf voltrokken worden tegen de rafida [een scheldwoord voor sjiiet, red.]." Later wordt gescandeerd: "We zijn je tot dienst Aïsha!" Dit omdat sjiieten kritisch zijn over Aïsha, één van de vrouwen van Mohammed.

Maar er zijn ook duidelijk Nederlandstalige kreten te horen. Zo valt er 'draai hem om, draai hem om' te horen. Ook wordt 'houd zijn voet vast' gezegd, en even later 'houd vast, iemand zijn voeten'. Allemaal in een keurig Vlaams accent.

Het is de eerste keer dat direct bewijs gepresenteerd is dat Vlaamse jihadi's deelnemen aan de misdaden. Al eerder lekte een afgeluisterd telefoongesprek uit, waarin een Vlaamse jihadi vertelde hoe hij een man had ontvoerd en de keel doorgesneden.

De veelal jongemannen zijn door groepen als Sharia4Belgium geronseld om in Syrië te vechten. Daar woedt een burgeroorlog tussen de seculiere en door sjiieten gedomineerde overheid van Assad en soennietische terroristen die veelal gesponsord worden door andere Midden-Oosterse landen.

De mensen die het graag met hun eigen ogen willen zien en het filmpje willen bekijken kunnen terecht bij de link in de twitterfeed van @SyrischNieuws. Zowel de bronsite als het filmpje zijn zwaar NSFA.