Gedwongen huwelijken worden aangepakt

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaat strengere maatregelen nemen om gedwongen huwelijken tegen te gaan. Ook het achterlaten van vrouwen in het buitenland moet worden aangepakt. Dat schrijft Asscher in een brief die hij donderdagavond naar de Tweede Kamer stuurde.

Geschat wordt dat jaarlijks in Nederland honderden meisjes en vrouwen slachtoffer worden van huwelijksdwang, schrijft Asscher. Exacte cijfers zijn er niet.

Zo moeten ambtenaren van de gemeente die een vermoeden hebben van achterlating hun beroepsgeheim kunnen doorbreken en dit melden bij het Steunpunt Huiselijk Geweld, vindt Asscher. Ook moet iedereen vanaf 12 jaar zich voortaan persoonlijk uitschrijven bij de gemeente. Nu kan een van de ouders nog gezinsleden uitschrijven, waardoor mogelijk vrouwen in het buitenland worden achtergelaten door hun man of dochters door hun vader worden uitgeschreven na uithuwelijking.

Daarnaast moet er een landelijk knooppunt komen dat zich bezighoudt met complexe zaken van huiselijk geweld. Dat moet als kenniscentrum dienen. Nu zijn er nog te veel verschillende partijen die zich met gedwongen huwelijke en huiselijk geweld bezighouden.

De minister wil verder dat scholen een belangrijkere rol gaan spelen bij de signalering van huwelijksdwang en mogelijke achterlating. Daarnaast gaat een wetsvoorstel dat strengere straffen mogelijk maakt bij onder meer huwelijksdwang 1 juli in.