[EK<21] Pot: "Nederland liet mentaliteit zien"

Jong Oranje won donderdagavond in extremis van Jong Duitsland. Bondscoach Cor Pot baalde van de tweede helft, maar prees de mentale weerbaarheid van zijn ploeg.

Jong Oranje kwam snel op een 2-0 voorsprong in de eerste helft, maar vergooide die voorsprong na rust. Direct na de pauze scoorde Duitsland uit een penalty en later scoorde Lewis Holtby ook nog de 2-2. Leroy Fer maakte in de laatste minuut de winnende treffer voor Jong Oranje.

"Je ziet hier een trainer die zeiknat is van het zweet", vertelde Pot aan SBS over de hitte en vooral zijn zenuwen tijdens de wedstrijd. "De eerste helft speelden we voortreffelijk. Ik had de jongens in de rust gewaarschuwd dat Duitsers gevaarlijk zijn. Het is pas voorbij als er voor het laatst gefloten is."

De strafschop vlak na rust was een kantelpunt, vindt Pot. "Dat was heel vervelend, daarna gingen we minder voetballen, veel minder dan de eerste helft. We werden er onzeker van. 20-25 minuten spelen met 2-0 voor zou een stuk makkelijker zijn, maar nu kregen de Duitsers vleugels."

Doelman Jeroen Zoet kreeg voor het veroorzaken van de strafschop een gele kaart, waar rood niet gek zou zijn geweest. "Het was voor mij moeilijk te zien. Als hij de intentie voor de bal had, is het geel. Bij intentie voor de benen, moet het rood zijn. Maar de scheidsrechter dacht het eerste."

Uiteindelijk won Jong Oranje door twee invallers. Leroy Fer kopte in de laatste minuut binnen uit een corner van Memphis Depay. "Bij de 2-2 liet ik Fer meteen warmlopen, vanwege zijn fysieke kracht en kopkracht. En daarna bleek dat mijn wissels erg gelukkig uitpakten." Dat Jong Oranje op z'n Duits won, ziet Pot als een positief punt. "Dat geeft aan dat we in Nederland een goede mentaliteit hebben. We hebben het in ons om een wedstrijd over de streep te trekken."