Japanse prinses opgefleurd na Nederlands tripje

De Japanse prinses Masako voelt zich stukken beter na haar uitstapje naar Nederland. De 49-jarige kroonprinses, die al jaren aan depressies lijdt en zich nauwelijks in de openbaarheid vertoont, was eind april een paar dagen in Nederland vanwege de troonswisseling. Het was haar eerste officiële overzeese bezoek in ruim tien jaar.

Volgens Masako's man Naruhito heeft de kroonprinses de afgelopen jaren veel ups and downs gekend. Na het bezoek aan Nederland voelt ze zich echter zekerder over haar gezondheid en hoopt ze haar activiteiten te kunnen uitbreiden. "We zijn heel voorzichtig, zodat ze gezond blijft", zei Naruhito donderdag op een persconferentie. "Ik ben opgelucht dat de reis positief heeft uitgepakt."

Volgens de 53-jarige zoon van keizer Akihito was het moeilijk om te beslissen of zijn vrouw mee zou gaan naar Nederland. Na overleg met paleisdokters besloten ze het te proberen. "Ze heeft er meer zelfvertrouwen door gekregen." Masako is volgende week niet van de partij als haar man naar Spanje gaat. Hij heeft een te druk schema en bezoekt vijf steden in zes dagen.

In 2006 waren Masako, Naruhito en hun dochter Aiko ook even in Nederland voor een vakantie van twee weken. Het gezin was toen door koningin Beatrix uitgenodigd om te komen logeren in jachtslot Het Oude Loo bij Paleis Het Loo.