Plastisch chirurgen gaan borstprotheses registreren

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) gaat een registratiesysteem voor borstprotheses opzetten. Naar verwachting wordt het systeem eind dit jaar verplicht gesteld voor chirurgen die werken met protheses. Dat laat NVPC-voorzitter René van der Hulst donderdag weten.

De registratie moet de veiligheid en kwaliteit voor vrouwen die een borstreconstructie hebben ondergaan verbeteren. Ook moet het makkelijker zijn vrouwen op te sporen bij wie slechte prothesen zijn geplaatst.

Vorig jaar ontstond grote ophef rondom borstimplantaten van het Franse bedrijf PIP. Deze fabrikant gebruikte illegaal siliconen die sneller scheurden dan andere implantaten.

Voor de NVPC was dit aanleiding om een systeem op te zetten waarin wordt bijgehouden welke prothesen vrouwen hebben gekregen en om welke reden dit was. Ook wordt bijgehouden wanneer en waarom de prothesen verwijderd worden.

NVPC-voorzitter Van der Hulst laat weten te hopen dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) het registreren van borstimplantaten voor iedere arts in Nederland verplicht gaat stellen. "Wij kunnen dit alleen verplichten voor onze eigen leden, maar in Nederland zijn ook niet-plastisch chirurgen die borstimplantaten plaatsen", aldus Van der Hulst.

De NVPC telt momenteel zo'n 360 leden. Dat gaat om meer dan 95 procent van alle plastisch chirurgen in Nederland.