Friesland wil signaal afgeven met steun Thialf

De provincie Friesland hoopt met de steun voor Thialf een signaal af te geven aan de KNSB en NOC*NSF. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten, die woensdagavond instemden, willen met de toegezegde vijftig miljoen euro aantonen dat de plannen voor de vernieuwbouw in Heerenveen financieel in orde zijn.

KNSB en NOC*NCF bekijken de plannen van Heerenveen, het Transportium in Zoetermeer en het Icedome in Almere. Welk stadion de A-status krijgt, maken zij 8 augustus bekend. Eerder lekte uit dat Almere de voorkeur heeft van de KNSB. De Icedome zou 183 miljoen euro kosten. In de ophef die ontstond werd het besluit uitgesteld.

De renovatie van Thialf kost in totaal 81 miljoen euro, waar de provincie vijftig miljoen euro aan bijdraagt. "We halen het geld uit reserves die de provincie heeft. De begroting is conservatief", licht een woordvoerder van de provincie Friesland donderdag. "De financieringsconstructie is op zo'n manier gebouwd dat het niet valt onder staatssteun."

Als het aan Friesland ligt, begint de bouw vrijdag al. "Sportminnend Nederland heeft de afgelopen weken enorm veel liefde getoond voor Thialf. Het ijsstadion hoort bij Friesland en bij het land."

De provincie wil voorkomen dat het Centrum voor Topsport en Onderwijs verdwijnt als Thialf de A-status niet behoudt. Naast Heerenveen hebben ook Eindhoven, Amsterdam en Papendal een CTO. "Olympisch kampioen Epke Zonderland gebruikt Thialf voor zijn krachttraining. Als Thialf wegvalt, zal dit ook een klap zijn voor andere sporten."

De voorbereidingen van de vernieuwbouw zijn in volle gang. De provincie Friesland wil volgend jaar op 2 april beginnen met de renovatie, vlak na afloop van het schaatsseizoen. Thialf blijft sowieso beschikbaar voor schaatsers tot de Olympische Spelen in Sochi.