'Dodemansknop' moet telefoondiefstal tegengaan

Het aantal telefoonroven moet verminderen door een schakelaar in te bouwen die een telefoon op afstand onbruikbaar maakt. Het openbaar ministerie in New York en San Francisco gaat over deze 'kill-switch' praten met smartphonefabrikanten. Samsung, Google, Microsoft en Apple zijn uitgenodigd volgende week donderdag te komen praten.

"Het wordt tijd dat de fabrikanten hun sociale verantwoordelijkheid nemen en meehelpen om het aantal slachtoffers van diefstal te verminderen", schreef officier van justitie van San Francisco George Gascon in een open brief. Diverse Amerikaanse politiedepartementen hebben aangegeven achter de plannen van het openbaar ministerie te staan.

In San Francisco draait de helft van alle berovingen om smartphones. New York zag het aantal telefoonroven vorig jaar met veertig procent stijgen. De autoriteiten in The Big Apple verwijzen naar de berovingen als 'Apple-picking', ofwel het 'plukken' van Apple-producten. Bij een op de drie berovingen in de Verenigde Staten gaat het om een telefoon.