'OV-chipkaart gekraakt met smartphone en chip'

De OV-chipkaart kan kinderlijk eenvoudig worden gekraakt met een smartphone en een goedkope chip. Dat stellen onderzoeksbureau ITDev Solutions en reizigersorganisatie TotalOV donderdag in De Telegraaf.

Om gratis te reizen zouden alleen een smartphone van de nieuwste generatie met het besturingssysteem Android, twee gratis apps en een zogenoemde NFC-sticker nodig zijn. Dat is een multifunctionele chip die draadloos informatie kan versturen. Door die sticker op de OV-chipkaart te plakken, wordt bij het in- en uitchecken de sticker en niet de kaart gescand. Het gps op de smartphone wordt gebruikt om de juiste locatie aan de sticker door te geven.

Het zou ook mogelijk zijn om het saldo op de OV-chipkaart te verhogen, maar daar is nog geen app voor. Met iPhones werkt dit allemaal overigens niet. "De beveiliging van Apple is zo goed, dat ze dit soort programma's niet aanbieden", zegt directeur van TotalOV Clement Vallie in de krant.

Het bedrijf achter de OV-chipkaart, Trans Links Systems, zegt in de krant met het onderzoeksbureau en de reizigersorganisatie om tafel te willen om de beveiliging te verbeteren.