'Laat gedetineerden buiten gevangenis werken'

Gevangenisdirecteuren en -medewerkers willen ruim tweeduizend gevangenen overdag buiten de gevangenis laten werken. Dat zegt voorzitter van de Vereniging van Directeuren van Penitentiaire Inrichtingen (VDPI) Harry Versteeg dinsdag in Nieuwsuur.

De gevangenen kunnen onder toezicht taken buiten inrichtingen verrichten en 's avonds weer terug naar hun cel, legt Versteeg uit. Daardoor is overdag nauwelijks personeel nodig, waardoor flink bezuinigd wordt, aldus de voorzitter. Het gaat dan om gevangenen die een straf hebben van maximaal een jaar of die al meer dan de helft van hun straf hebben uitgezeten.

Ook blijven gevangenen zo onder controle van het gevangenisregime, vindt voorzitter van de ondernemingsraad Bert Koops. "Wij zijn de baas. Op het moment dat je ze buiten met elektronische detentie gooit, dan heb je te weinig begeleiding."

Het plan is een alternatief voor de bezuinigingsplannen van staatsscecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), die in totaal 340 miljoen euro wil bezuinigen door onder meer gevangenissen te sluiten en meer criminelen hun straf met een enkelband te laten uitzitten. Met het alternatieve plan kan ook meer gevangenispersoneel aan het werk blijven, denken Versteeg en Koops. In plaats van 3700, bij de plannen van Teeven, zouden er 2500 banen verdwijnen.

Voorzitter van de Vereniging voor de Rechtspraak Maria van de Schepop laat in Nieuwsuur weten dat het alternatieve plan nadere uitwerking verdient. "Het is een visie van mensen met expertise."