Koning geraakt door overstromingen Duitsland

Koning Willem-Alexander heeft zijn medeleven betuigd aan de mensen die zijn overleden door de overstromingen in Duitsland. Dinsdag overleden drie mensen in Baden-Württemberg, de deelstaat waar het koningspaar dinsdag in het kader van een handelsmissie is.

"Het is heel raar om, als iemand die het watermanagement nauw aan het hart ligt, zo dicht bij dramatische omstandigheden te zijn", zei Willem-Alexander in een gesprek met de Nederlandse en Duitse pers. Het doet hem wel goed dat Nederlandse genietroepen ingezet worden om te helpen. "Nederlandse defensie zet zijn beste troepen in."

Een advies aan de Duitsers wilde Willem-Alexander, die zich voor hij koning was intensief bezighield met watermanagement, niet geven. "Ze weten ook hier heel goed hoe ze met waterbeheer om moeten gaan. Extreme situaties zullen er altijd zijn."

Tot dusverre kwamen in heel Duitsland vier mensen om, melden Duitse media. Passau lijkt het zwaarst te zijn getroffen door de wateroverlast. De vijftigduizend inwoners tellende stad is gebouwd waar de Donau, de Inn en de Ilz samenkomen. Het water bereikte er maandag de hoogste stand in meer dan vijfhonderd jaar.

In Duitsland zijn nu vierduizend militairen ingezet, naast tweeduizend leden van de federale rampendienst en zes agenten van de federale politie. Daarnaast gaan de komende dagen zo'n 185 genisten van de Nederlandse landmacht de Duitse autoriteiten ondersteunen bij het bestrijden van de wateroverlast. De mannen werken onder meer mee aan het verhogen van dijken, het vullen van zandzakken en het verrichten reparaties.