Fabrikant Fyra verwerpt aantijgingen

AnsaldoBreda, de maker van de omstreden Fyra, verwerpt alle aantijgingen over technische gebreken van de hogesnelheidstrein. Dat heeft het Italiaanse bedrijf dinsdag laten weten in een schriftelijke verklaring.

Er is geen 'technische reden' voor het besluit van de NS en de Belgische spoormaatschappij NMBS om te stoppen met de Fyra, stelt AnsaldoBreda. Het bedrijf zal schadevergoedingen eisen, kondigt het aan.

Volgens AnsaldoBreda is de Fyra volkomen veilig. "Het publiek moet weten dat de trein veilig is en als zodanig is gecertificeerd en geverifieerd door de verantwoordelijke internationale autoriteiten", wordt in de verklaring gesteld.

De problemen met de trein, die sinds 8 december reed en op 17 januari werd stilgelegd, zijn volgens de Italiaanse maker veroorzaakt doordat er 'onvoorzichtig en onverantwoordelijk' met de trein is omgegaan. AnsaldoBreda wijst op de sneeuwval in januari en stelt dat er destijds te hard is gereden.

De problemen als gevolg van de sneeuw zijn 'slechts een voorwendsel' om met de Fyra te stoppen, stelt de treinproducent. "De echte redenen zijn niet gebaseerd op technische overwegingen, maar op andersoortige." In de verklaring wordt hier niet nader op ingegaan. Het bedrijf was donderdag niet bereikbaar voor een toelichting.

AnsaldoBreda geeft donderdag een persconferentie in Napels.