Bijna vijf miljoen opgehaald voor SyriŽ

De giro 555-actie voor Syrië heeft bijna vijf miljoen euro opgeleverd. Tot maandag, de sluitingsdatum van de actie, stortten Nederlands in totaal 4,9 miljoen euro voor slachtoffers van de burgeroorlog. Met het geld kunnen naar schatting tienduizenden mensen worden geholpen, zo maakten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) dinsdag bekend.

SHO-actievoorzitter Jan Bouke Wijbrandi benadrukt dat de actie niet helemaal gestopt is. "De individuele organisaties gaan gewoon door. We zijn nog niet klaar", zegt hij in een verklaring. Wijbrandi uit verder zijn dank aan alle Nederlanders die iets hebben bijgedragen.

Giro 555 werd op 25 maart geopend, ruim een week later volgde op televisie een speciale uitzending onder de titel S.O.S. Syrië. Volgens de SHO begonnen verder tientallen particulieren en instanties, waaronder scholieren, studenten, kerken en gemeenten, zelf acties op te zetten om geld in te zamelen.

In juli brengt de SHO een eerste rapport uit over de hulpverlening. Dan wordt precies duidelijk wat er met het geld gaat gebeuren. De miljoenen zijn vooral bedoeld voor noodhulp, zoals eten, drinken en medische zorg. Eind december volgt een eindrapport.