Gemeenten willen herziening bijstandswet

De regels van de bijstandswet verhinderen mensen om tijdelijk of in deeltijd aan het werk te gaan. Gemeentebestuurders en topambtenaren roepen minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) op het beleid te wijzigen.

Het wisselen tussen een tijdelijke baan en de bijstand noemt de werkgroep een frustrerend en ontmoedigend proces. Wie bijvoorbeeld vanuit de bijstand een maand werkt, moet daarna opnieuw het gehele intakeproces doorlopen.

Ook wordt er geen rekening gehouden met kosten voor bijvoorbeeld kinderopvang als iemand parttime aan het werk gaat. In de verrekening van inkomen uit deeltijdwerk en bijstand kan daardoor een armoedeval ontstaan.

Op voorstel van de Rotterdamse wethouder Marco Florijn (PvdA) pleiten de gemeentebestuurders voor een vereenvoudiging van de bijstandswet. De tien jaar geleden ingevoerde Wet werk en bijstand (Wwb) sluit niet meer aan op de veranderde arbeidsmarkt, zo stellen ze in een maandag verstuurde brief aan Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA).

De brief komt van een werkgroep van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken die de regeldruk wil terugdringen. Herziening van de Wwb past daarnaast in het kabinetsvoornemen om de positie van flexwerkers te verbeteren, vinden de bestuurders.