'Antimonarchisten niet expres opgepakt'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) spreekt tegen dat de politie met opzet republikeinse demonstranten oppakt, om hen vervolgens met excuses weer vrij te laten. Dat heeft Opstelten dinsdag duidelijk gemaakt in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Opstelten moest tekst en uitleg komen geven over de arrestatie van een demonstrant vorige week tijdens een bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Utrecht. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wees erop dat het niet voor het eerst was de politie per abuis een demonstrant tegen het koningshuis oppakte. "De schijn blijft hangen dat de politie dit wel een handige manier vindt om feestverstoorders even van straat te halen", stelde Van Tongeren.

Opstelten sprak de suggestie van Van Tongeren tegen. "Daar is uiteraard geen sprake van. Dit had niet moeten gebeuren. In Nederland is er vrijheid van meningsuiting." Volgens Opstelten zijn er in Utrecht fouten gemaakt. Zo hadden agenten de instructie gekregen dat ze demonstranten pas mochten arresteren na overleg met de locatiecommandant, maar is dat overleg er niet geweest.

Tijdens het bezoek van Willem-Alexander en Máxima werd donderdagmiddag een 29-jarige republikeinse demonstrant opgepakt. Hij werd meegenomen naar het bureau, en weer vrijgelaten nadat een officier van justitie had vastgesteld dat de man ten onrechte was aangehouden. Vergelijkbare incidenten deden zich voor tijdens de troonswisseling in Amsterdam en begin dit jaar bij het verjaardagsfeest van toenmalig koningin Beatrix, ook in Utrecht.