Helmond speurt naar meer 'exorbitante' declaraties

Het college van burgemeester en wethouders in Helmond onderzoekt of er meer exorbitante declaraties zijn ingediend. Dat staat in antwoorden op vragen van de plaatselijke SP-fractie naar aanleiding van het declaratiegedrag van wethouder Peter Tielemans.

Burgemeester Elly Blanksma (CDA) is verder bereid om alle declaraties uit de huidige collegeperiode nog eens tegen het licht te houden als de gemeenteraad daarom vraagt. Het college neemt daarnaast nog eens afstand van de praktijken van Tielemans.

De wethouder legde zondag zijn functie neer nadat het Eindhovens Dagblad had ontdekt dat hij in de 2011 en 2012 meer dan honderd taxiritten declareerde. In 92 gevallen ging de rit van of naar het centrum van Helmond. Tielemans zou vooral naar zijn stamkroeg, café 't Vensterke aan de Steenweg, zijn gegaan.

Uit de antwoorden blijkt dat Tielemans sinds 2010 183 taxiritten declareerde. Het college laat daarbij in het midden of de ritten al dan niet naar horecagelegenheden gingen. Wel is zijn declaratiegedrag in het verleden al eens besproken met toenmalig burgemeester Fons Jacobs (CDA).

Dinsdagavond is vanwege de kwestie een extra raadsvergadering ingelast. Zondagavond viel het college over de kwestie. De fractie SDOH/D66/HB trok de steun in voor het zittende stadsbestuur nadat Tielemans opstapte. Tielemans liet weten zich niet meer gesteund te voelen door een meerderheid van het college, waarin ook VVD en CDA zijn vertegenwoordigd.