Voorlopig ook geen testritten meer met Fyra

De NS mag de komende dagen geen testritten meer maken met de Italiaanse Fyra. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport besloten, laat een woordvoerder van de inspectie dinsdagochtend weten. Reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV had daar in een brief aan de inspectie om gevraagd.

De reizigersorganisatie vindt dat de treinen ook bij testritten 'levensgevaarlijk' kunnen zijn, ook al zitten er bij een testrit geen passagiers in de trein. "Gezien de technische staat zijn de treinen gewoon een gevaar op de rails", aldus Maatschappij voor Beter OV in de brief naar de inspectie.

Het verbod op het maken van testritten geldt in ieder geval tot donderdag. Dan wordt opnieuw bekeken of met de trein getest mag worden.

De NS had aanvankelijk zestien treinen besteld, waarvan er negen waren uitgeleverd. Met twee treinen werden zogenoemde storingsritten uitgevoerd om na te gaan waardoor problemen kunnen worden veroorzaakt. "Maar die ritten waren al gestaakt", zegt een woordvoerder.

Het verbod richt zich dan ook op tests die de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda eventueel nog zou willen doen. De fabrikant wilde nog tien treinen uitleveren, maar voor het uitleveren moeten die treinen stuk voor stuk worden getest om na te gaan of ze wel werken op het Nederlandse spoor. Voor de NS hoefde dat overigens niet meer omdat die de treinen toch wil terugsturen.

De NS bevestigden maandag niet door te gaan met de Fyra, omdat de trein onvoldoende betrouwbaar is. Ook heeft het bedrijf er geen vertrouwen in dat AnsaldoBreda de gebreken kan herstellen 'binnen voor de reizigers en NS aanvaardbare termijnen, risico's en financiële kaders'.

Het Belgische spoorbedrijf NMBS maakte vrijdag al bekend definitief te stoppen met de Fyra.