Jan Kooijman vindt kritiek op dans niet belangrijk

Jan Kooijman ligt niet wakker van de kritiek die hij mogelijk krijgt op zijn dansprestaties. De 32-jarige acteur, die vier jaar geleden als danser met pensioen ging, keert later deze week terug als danser bij Scapino Ballet Rotterdam.

"Ja, hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind", vertelt Kooijman in het AD. "Je zult het nooit iedereen naar de zin kunnen maken en het is voor een recensent al gauw leuker om mij, gezien mijn positie in het Nederlandse medialandschap, af te kraken dan een collega wiens naam veel minder bellen doet rinkelen."

Kooijman trekt zich niet veel aan van kritiek. "Als ik dat wel ga doen, is het einde zoek." De acteur vindt het belangrijker dat hij anderen stimuleert om naar een dansvoorstelling te komen. "De recensenten mogen vinden wat ze willen, als ik maar nieuwe mensen in aanraking breng met moderne dans."

De presentator danst samen met zijn partner Henna Lee bij Scapino Ballet. "Het blijft geweldig om als je het samen al lang fijn hebt, ook weer samen te werken. Nu kan het fysiek nog, misschien over drie jaar niet meer, dus we gaan ervoor."