FOK!filmtips van de dag: The Matrix

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Ali behandelt de belangrijkste tien jaar uit het leven van Mohammed Ali, de grootste bokser aller tijden. Ali begint als de 22 jaar oude Cassius Clay zijn eerste wereldtitel behaalt tegen Sonny Liston. Kort daarop maakt hij openbaar dat hij zich bij de Black Muslims heeft aangesloten en in het vervolg bekend zal staan als Mohammed Ali en niet meer als Cassius Clay, wat volgens Ali zijn slavennaam is. Met deze stap en met zijn media optredens zal Ali een belangrijke rol spelen in de bewustwording van het zwarte deel van de Amerikaanse bevolking. Als Ali in 1967 onder het motto 'No Vietnamese ever called me nigger' weigert in dienst te gaan om in Vietnam te vechten, kan hij in Amerika niet meer boksen.

Will Smith heeft een indrukwekkende metamorfose ondergaan om een overtuigende Mohammed Ali neer te zetten. Smith heeft zo’n vijftien kilo aan extra spiermassa gekweekt en is al een jaar voordat de camera's gingen draaien, begonnen met het absorberen van Ali's maniertjes en manier van spreken. Als we het promotiemateriaal mogen geloven, heeft Smith alle boksscènes zelf gespeeld. Volgens de zwaargewichten die Ali's tegenstanders spelen, hebben ze de voormalige Fresh Prince of Bel Air niet erg gespaard. Regisseur Michael Mann wilde dat het er waarheidsgetrouw uitzag. Uiteindelijk is Ali de eerste en enige film over Mohammed Ali geworden waar de bokslegende zelf achter staat. Te zien om 20.15 uur op Nederland 3.

In de telefilm van Flikken Maastricht, De Overloper staat de relatie tussen Eva van Dongen en Floris Wolfs zwaar onder druk. Wolfs zit in de gevangenis voor het stelen van de vier miljoen euro overheidsgeld en Eva probeert hem te vergeten. Maar als Wolfs door een vormfout eerder vrijkomt en zich aansluit bij een stel criminelen komen ze elkaar, als tegenstanders, weer tegen in een wereld waarin niet alles is wat het lijkt. En waar vertrouwen van levensbelang blijkt. Te zien om 21.45 uur op Nederland 1.

Computerhacker Neo kampt al jaren lang met het gevoel dat er iets niet klopt in het leven. Hij wordt benaderd door Morpheus, die hem confronteert met de werkelijkheid: de wereld is totaal verwaarloosd en wordt gedomineerd door kunstmatige intelligentie. De wereld zoals iedereen die kent is een computergesimuleerde werkelijkheid, waaraan de mensen zijn gekoppeld om ze levend onder controle te houden. Morpheus denkt dat Neo uitverkoren is om de strijd aan te binden met de onderdrukkers.

Eerst werd The Matrix een gigantisch succes dat uitgroeide tot een ware hype. Toen ontving de film ook nog eens vier Oscars. Dit waren weliswaar niet de belangrijkste voor geluid, montage, visuele en geluidseffecten. Maar dit is toch lang niet gek voor een sciencefictionfilm. Het is dan ook niet de eerste de beste. In de hoofdrollen zien we Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss en Laurence Fishburne. Regie is van Andy en Larry Wachowski. Te zien om 22.00 uur op Veronica.

Het leven van het gelukkige stel Joachim en Cecilie staat op zijn kop als Joachim door een auto wordt aangereden. De inzittenden van de auto, Marie en haar dochter, voelen zich beiden schuldig aan het hele voorval. Niels, de echtgenoot van Marie, is arts in het ziekenhuis waar Joachim terecht komt en probeert de hevig geschrokken Cecilie op aandringen van zijn vrouw te steunen. Dat opvangen van Niels loopt een beetje uit de hand als Niels en Cecilie in een relatie verzeild raken. Elsker dig for evigt (Open Hearts) is een film van Susanne Bier met onder andere Mads Mikkelsen, Sonja Richter en Paprika Steen. Te zien om 23.05 uur op CANVAS.

Garfield: The Movie, Madagascar: Escape 2 Africa, Takers, Tommorrow, When the War Began, Crocodile Dundee, Flashdance (1983), A Perfect Murder, A Perfect Getaway, Judgment Night, The Other Boleyn Girl, The Illusionist, The Fighting Temptations, Michel Vaillant en Borderline Murder zijn films die vanavond op je kijkbuis verschijnen.