Dutch Film Works wil andere Kijkwijzer

Filmdistributeur Dutch Film Works (DFW) wil dat de Kijkwijzer een andere invulling krijgt. "We zijn tegen de manier waarop de klachten worden behandeld", zegt een woordvoerder van het filmbedrijf. DFW was in maart al boos over de boete voor de komedie Ushi Must Marry. De klachtencommissie van de Kijkwijzer vond het toen nodig de leeftijdsgrens naar boven bij te stellen.

Distributeurs zijn wettelijk verplicht om een Kijkwijzer op hun films te plakken en dat gebeurt via zelfregulering. Distributeurs geven op basis van richtlijnen zelf de Kijkwijzer op. Een klachtencommissie kijkt pas naar de film zodra klagers zich melden. DFW vindt het overdreven dat een klager genoeg is om de commissie aan het werk te zetten.

"Naar Ushi Must Marry zijn tienduizenden mensen gegaan en daar heeft maar één persoon over geklaagd", legt de woordvoerder uit. Ook vindt DFW het ver gaan dat niet alleen de Kijkwijzer wordt aangepast, maar dat de distributeur een boete kan krijgen. "Ze zouden aan het begin van de procedure strikter moeten zijn, in plaats van na afloop te beboeten."

Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam), de instantie verantwoordelijk voor de Kijkwijzer, was vrijdagmiddag niet meer bereikbaar voor commentaar.

kijkwijzer