Fyra-fabrikant overweegt juridische stappen

De Italiaanse Fyra-bouwer AnsaldoBreda is verbijsterd over het besluit van België om definitief te stoppen met de Fyra-trein. Dat meldt het bedrijf vrijdag in een verklaring.

AnsaldoBreda zegt nog geen officieel bericht te hebben ontvangen van het Belgische spoorwegbedrijf NMBS. Het bedrijf is verrast door de keuze van de Belgen. Het Italiaanse bedrijf heeft de aankondiging van de NMBS vrijdagmiddag met 'ontsteltenis en teleurstelling' ontvangen.

Het besluit van de NMBS strookt volgens de Italianen niet met de talloze vergaderingen die op verschillende niveaus over de hogesnelheidstrein zijn gehouden. AnsaldoBreda noemt het verder een belediging voor tientallen Nederlandse, Italiaanse en Belgische medewerkers die aan het project hebben gewerkt. Het bedrijf zegt verder alles te zullen doen om zijn belangen en internationale imago te verdedigen.

Vrijdagmiddag maakte het Belgische spoorbedrijf NMBS op een persconferentie bekend definitief te stoppen met de Fyra. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) wil het onderzoek van de NS over de Fyra-treinen afwachten voordat ze met een plan voor de treinproblemen komt.

Update 22.34 uur
De fabrikant van de Fyra-treinen, de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda, gaat juridische stappen nemen tegen de Belgische spoorwegen, de NMBS. Volgens AnsaldoBreda kloppen verwijten niet die de NMBS vrijdag maakte over de mankementen.

De NMBS kondigde aan het contract voor de levering van Fyratoestellen te verbreken. Maar daar liggen volgens de treinbouwer geen technische redenen, maar andere redenen aan ten grondslag.