Moordenaar Maja Bradaric op vrije voeten

Een van de mannen die in 2004 werd veroordeeld voor de moord op de 16-jarige scholiere Maja Bradaric, komt op vrije voeten. De raadkamer van de rechtbank in Arnhem heeft vrijdag zijn tbs niet verlengd. Het Openbaar Ministerie had om een verlenging van een jaar gevraagd.

Volgens deskundigen is M. nu geslaagd behandeld. Hij is nog steeds gevoelig voor vernedering en krenking, maar dat haalt niet meer het niveau van een stoornis.

De 28-jarige Goran M. werd veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor zijn aandeel bij de moord in november 2003. Bij hem was een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. Volgens deskundigen is hij daar nu succesvol van afgeholpen.

Tbs kan alleen verlengd worden als er nog gevaar is op herhaling, maar daar is volgens de raadkamer geen sprake van. Over M. is geen enkel negatief incident bekend. Ook verloopt zijn onbegeleid verlof positief en is hij in staat tot zelfreflectie.

De raadkamer erkent dat zijn vrijlating enige maatschappelijk onrust teweeg brengt en stelt dat dit begrijpelijk is. Het mag echter geen rol spelen bij het wel of niet verlengen van zijn tbs-behandeling. "Daartoe laat de wet en het systeem van tbs geen ruimte", aldus de raadkamer.

Bradaric werd op 17 november 2003 eerst gewurgd in een auto en daarna in brand gestoken. Een dag later werd haar lichaam gevonden in een buitengebied van het Gelderse Bemmel. M. zou destijds getraumatiseerd zijn door de oorlog in het voormalig Joegoslavië. Ook was hij onder invloed van xtc. Hij kreeg hulp van Ferdi O. en Goran P.

Wanneer M. precies op vrije voeten komt, kon een woordvoerder van de rechtbank niet direct zeggen.