Nieuwe stakingen gevangenispersoneel

Gevangenismedewerkers beginnen volgende maand met nieuwe acties om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Elke week wordt in een andere gevangenis gestaakt. Dat meldt vakbond Abvakabo FNV woensdag. Eind vorige maand protesteerden ruim drieduizend medewerkers ook al tegen de bezuinigingen van 340 miljoen euro.

De acties beginnen bij gevangenissen waarvoor sluiting dreigt. Op 6 juni is de eerste actie in gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen. Volgens een woordvoerder van de vakbond blijft een deel van het personeel tijdens de staking aan het werk om de veiligheid in de gevangenissen te garanderen. Wel kan het zijn dat dagprogramma's voor gedetineerden worden geschrapt als gevolg van de staking.

Staatssecretaris Teeven kondigde in maart de miljoenenbezuiniging aan. In de plannen worden 26 gevangenissen gesloten. Daarnaast moeten meer gedetineerden een cel delen en krijgen meer criminelen een enkelband, in plaats van een celstraf. Volgens Abvakabo kwamen die plannen als een donderslag bij heldere hemel. "Dit is een kaalslag in het gevangeniswezen. Dat pikken de medewerkers niet."