Hoger toptarief levert lagere belastingen op

Een hogere belasting op de hoogste inkomens levert niet meer, maar juist minder belastingopbrengsten op. Dat concludeert het Centraal Planbureau in een woensdag gepubliceerd onderzoek.

Nederland heeft nu een toptarief van 52 procent. De onderzoekers van het CPB bekeken de effecten van een verhoging daarvan, waarvoor PvdA, SP en GroenLinks bij de vorige verkiezingen hebben gepleit. Ook in onder meer de Verenigde Staten en Frankrijk wordt gesproken over een hoger toptarief.

De CPB-onderzoekers concluderen dat elk land zijn eigen optimale belastingpercentage heeft, afhankelijk van de verdeling van de rijkdom. Voor Nederland is het beste percentage voor het toptarief ongeveer 49. Wordt gekozen voor een hoger tarief, dan dalen de opbrengsten. Dat komt onder meer doordat mensen er dan voor kiezen minder te gaan werken of helemaal te stoppen. Ook ontmoedigt een hoger tarief een succesvolle carrière of ondernemerschap. Ook gaan mensen emigreren of andere constructies bedenken om zo min mogelijk belasting te betalen.