Moeder Chinese afvoerbuisbaby bekend

De moeder van de Chinese baby die zaterdag uit een rioleringsbuis werd gered was ook degene die alarm had geslagen. Zij was gedurende de twee uur durende bevrijdingsoperatie aanwezig, maar gaf pas toe de moeder van de zuigeling te zijn toen de politie haar ondervroeg. Dat melden Chinese staatsmedia woensdag.

De politie rook lont toen zij babyspeelgoed en bebloed toiletpapier aantrof in de kamer van de 22-jarige vrouw. De vrouw gaf aan geen abortus te kunnen betalen en haar kind zaterdag in het geheim op het toilet ter wereld te hebben gebracht. Ze zei dat ze het kindje probeerde op te vangen, maar dat het door haar handen het afvoerkanaal in glipte. Ze waarschuwde daarop haar huisbaas, omdat ze de baby er niet meer uit kreeg.

Beelden van de reddingsoperatie en foto's van de baby in een couveuse in het ziekenhuis gingen de hele wereld over en legden de nadelige aspecten van het Chinese éénkindbeleid nog eens in de uitvergroting.

De bekentenis van de moeder, een restaurantmedewerkster in Zhejiang, lijkt erop te wijzen dat ze niet van plan was haar kind te verlaten, maar toont eerder aan dat ze wanhopig was en niet wist wat te doen. Ze zei tijdens een one-night stand zwanger te zijn geraakt van een man die haar vervolgens met de gebakken peren liet zitten.

De vrouw wilde haar ouders niet inlichten, maar wist ook niet hoe ze in haar eentje een kind zou moeten grootbrengen. Of ze vervolgd zal worden is nog niet duidelijk.