Blok wil monumenten verkopen aan stichting

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst (VVD) wil 34 rijksmonumenten verkopen aan de Nationale Monumentenorganisatie. Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Blok vindt de organisatie een geschikte eigenaar en gaat met de stichting in gesprek over de verkoop.

Van de achttienhonderd rijksmonumenten die de Rijksoverheid bezit, hebben 34 geen duidelijke rijksfunctie. De overheid wil er daarom van af. De stichting Nationale Monumentenorganisatie, in december opgericht door een aantal regionale monumentenorganisaties, bood zich eerder aan als gegadigde. Blok gaat met de stichting in gesprek.

Een nationale organisatie heeft volgens de stichting genoeg kennis in huis om voor de monumenten te zorgen, in tegenstelling tot de vele lokale stichtingen die Nederland telt. Bij de Nationale Monumentenorganisatie zijn acht organisaties voor monumentenzorg aangesloten. De stichting staat open voor meer leden.

In februari maakte Blok bekend om welke monumenten het gaat. Onder meer de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid, de Vesting Naarden in Naarden en de Kasteeltoren in IJsselstein staan op de lijst.