Italië wil geweld tegen vrouwen de kop in drukken

Het Italiaanse Huis van Afgevaardigden heeft unaniem besloten een Europees verdrag tegen huiselijk geweld tegen vrouwen te ratificeren. Dat gebeurde op de dag dat in Corigliano Calabro, in Zuid-Italië, het laatste slachtoffer van dergelijk geweld werd begraven; de 15-jarige Fabiana Luzzi.

Fabiana werd door haar vriend Davide in elkaar geslagen en met een mes bewerkt. Gedurende twee uur lag ze hulpeloos bloedend op de grond totdat Davide terugkwam met een tank benzine, haar overgoot en in brand stak. In het debat in het Huis van Afgevaardigden haalden diverse parlementsleden het geval-Luzzi aan in hun pleidooien het EU-verdrag te tekenen.

De Senaat moet er nog over praten, maar daar wordt geen verzet verwacht. Italië staat bekend als macho-maatschappij. Volgens de laatste cijfers, uit 2010, werden 127 vrouwen door hun geliefden omgebracht. Achtenzeventig procent van alle huiselijke geweld is gericht tegen vrouwen. Tweeëndertig procent van alle Italiaanse vrouwen heeft gedurende haar leven te maken met fysiek en seksueel geweld.

Rashida Manjoo, VN-rapporteur voor geweld tegen vrouwen, verwijt de Italianen dat er niet over het probleem gesproken wordt. Wetgeving is fragmentarisch, straffen zijn ontoereikend, slachtoffers worden niet geholpen en rechtszaken duren zo lang dat ze vaak op niets uitlopen. Volgens Manjoo doen Italiaanse mannen vrijwel niets in het huishouden. Als Italiaanse vrouwen in tv-programma's verschijnen komen ze niet aan het woord of worden ze alleen in verband gebracht met seks, mode of schoonheid. In maar twee procent van alle gevallen worden vrouwen gelieerd met hun sociale dan wel professionele leven.