Aanslag in 'vredig' Panjshir

Bij een aanslag in de tot nu toe rustige Afghaanse provincie Panjshir zijn zes Talibanterroristen en een politieman omgekomen. Een andere agent raakte gewond. De terroristen waren allen gehuld in politie-uniformen.

De aanslag werd woensdagochtend om 04.00 uur lokale tijd uitgevoerd op het kantoor van de gouverneur van de provincie. Twee als agenten vermomde Talibanterroristen kwamen het terrein op en lieten hun bomgordels ontploffen. Daarbij kwamen zij beiden om net als de agent. De gouverneur bleef ongedeerd.

In een vuurgevecht dat volgde wisten agenten nog drie andere Talibanterroristen uit te schakelen. Een zesde terrorist vluchtte weg en verborg zich in een nabijgelegen woning. Toen de politie het pand naderde, pleegde hij zelfmoord door zichzelf op te blazen. De autoriteiten vonden later nog een auto vol explosieven die de aanvallers kennelijk ook hadden willen gebruiken.

De provincie Panjshir in het noordoosten van Afghanistan gold tot nu toe als vredig. Sinds eind 2011 waren er geen aanslagen gepleegd. De hoofdstad Basarak ligt 90 kilometer ten noorden van Kabul. De Taliban kondigden onlangs een nieuw offensief aan, zoals dat elk voorjaar het geval is.