Pensioenen ABP mogelijk opnieuw gekort

De kans dat het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, volgend jaar opnieuw moet korten op de pensioenen is aanzienlijk. Dat verklaart voorzitter Henk Brouwer woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

"Het is niet uitgesloten dat de dekkingsgraad zich in de loop van het jaar beweegt naar het vereiste niveau van 104,2 procent", zegt Brouwer. Dan is geen verlaging nodig. "Er is echter een aanzienlijke kans dat er wél een verlaging van pensioenen noodzakelijk is. Over de omvang daarvan valt nu niets te zeggen." Op basis van de dekkingsgraad eind dit jaar wordt hierover een beslissing genomen.

Het ABP kortte afgelopen april de pensioen met een half procent, omdat de dekkingsgraad aan het einde van 2012 uitkwam op 97 procent. Aan het begin van het jaar was dat 93 procent. Het pensioenfonds zag het beschikbaar vermogen door een rendement van 13,7 procent weliswaar stijgen, maar tegelijkertijd stegen de pensioenverplichtingen ook met 10,7 procent. Dat kwam door de aanhoudend lage rente en de gestegen levensverwachting van de deelnemers.