'Vreemdelingen te snel en te lang opgesloten'

Asielzoekers worden soms te snel en te lang opgesloten. Ze krijgen niet op tijd hulp van een advocaat en er wordt niet goed gekeken naar alternatieven voor het opsluiten, stelt de Adviescommissie Vreemdelingenzaken volgens RTL Nieuws in een advies dat woensdagmiddag wordt gepresenteerd aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Zelfs als duidelijk is dat vreemdelingen niet kunnen worden uitgezet worden ze vastgehouden. De Dienst Terugkeer & Vertrek zou dat doen in de hoop dat ze dan toch gaan meewerken.

Ook kunnen asielzoekers onterecht worden opgesloten omdat de ICT-systemen van de Dienst Terugkeer & Vertrek en de Immigratie en Naturalisatiedienst niet op elkaar aansluiten. Daardoor is de informatie niet altijd actueel en betrouwbaar.

De commissie beveelt aan iedere maand te controleren of een opsluiting nog terecht is. Hulpofficieren van justitie in vreemdelingenzaken zouden beter moeten worden opgeleid. Bij het horen van vreemdelingen zou voortaan op hun advocaat moeten worden gewacht.

Het vreemdelingenbeleid in Nederland is niet onomstreden. Vorige week stelde Amnesty International nog dat Nederland zich hiervoor moet schamen. De mensenrechtenorganisatie stelde dat vreemdelingen 'buitensporig vaak' in detentie worden gezet. Ook het strafbaarstellen van illegaliteit is omstreden.

Uit protest tegen hun behandeling zijn de afgelopen tijd tientallen asielzoekers in hongerstaking gegaan. Dat aantal is sindsdien snel teruggelopen. Dinsdagavond waren er nog drie in hongerstaking. Zij zitten in het Justitieel Medisch Centrum in Den Haag. Twee van hen drinken ook niet.