Hoerenloper hoeft toch niet te controleren

Hoerenlopers hoeven toch niet zelf te controleren of de prostituee die ze bezoeken legaal werkt. De zogeheten vergewisplicht blijft als het aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ligt weliswaar in de Prostitutiewet, maar wordt niet uitgevoerd. Dat zegde de minister de Eerste Kamer toe. In de senaat was veel weerstand tegen dat deel van de wet.

In de Prostitutiewet staat ook dat er een register moet komen waarin alle prostituees die legaal werken worden opgenomen. Onder meer coalitiefracties VVD en PvdA spraken hun zorgen uit over de privacy. Volgens Opstelten is er geen kans dat de gegevens uit dit register op straat komen te liggen. "Niemand hoeft zich zorgen te maken."

De senaat plaatste nog meer vraagtekens bij de vergewisplicht. Met name aan de handhaafbaarheid werd ernstig getwijfeld. Hoerenlopers zouden zelf moeten nagaan of prostituees legaal werken. Hoe de politie moet nagaan of dit wel gebeurt bleef volgens de Eerste Kamer veel te onduidelijk.

Opstelten kwam met een oplossing: het betreffende onderdeel van de wet zal niet worden uitgevoerd. De veelal juridisch geschoolde senatoren waren niet tevreden met deze staatsrechterlijke curiositeit. Zij voelden meer voor een novelle, een aanpassing van de wet door de Eerste Kamer. Daar voelde Opstelten op zijn beurt weer niets voor.

De Eerste Kamer wil dat Opstelten een nadere motivering geeft van zijn plan. De senaat benadrukt dat een novelle toch echt de voorkeurt verdient boven de route die Opstelten wil aanhouden. Het debat wordt over twee of over drie weken hervat.