'Shisha toch geen levensgevaarlijke drug'

CDA-Kamerlid Peter Oskam geeft toe dat hij er naast zat: in shishalounges wordt geen levensgevaarlijke drugs gebruikt. Dinsdag ontstond in de Tweede Kamer Babylonische spraakverwarring toen Oskam staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wees op de gevaren van de drug shisha, die in opkomst zou zijn. Teeven kon Oskam er niet van overtuigen dat hij de woorden 'shisha' en de synthetische drug 'sisa' door elkaar haalde.

Op Twitter zorgde de vergissing van Oskam tot hilariteit. Oskam hield aanvankelijk nog vast aan zijn waarschuwing dat shishalounges 'ontmoetingsplekken voor gebruikers' zijn. Die zouden onder invloed zeer gewelddadig kunnen worden. "Shisha blijkt een goedkope drug, die je naar believen kan mengen, die zeer verslavend is en die gevaar oplevert voor de maatschappij en voor de volksgezondheid", schreef Oskam in een persbericht.

Shishalounges zijn in werkelijkheid café's waar bezoekers waterpijp roken. De tabak heeft smaken als appel of mango en is weliswaar ongezond, maar absoluut geen gevaarlijke drug.

"Tweets goede leerschool, the message is clear", moest Oskam dinsdagavond schoorvoetend toegeven. "Shisha ongezond, niet gevaarlijk", twitterde hij. Toch kon hij niet nalaten nogmaals te waarschuwen voor de gevaren van de synthetische drug. "Sisa niet doen!" waarschuwde hij zijn vijftienhonderd volgers.

De zogenaamde Shisha-pen is momenteel populair onder schoolgaande jeugd.