Besluit overlevering kopschopper Brent L. later

Pas over twee weken wordt duidelijk of de Belg Brent L., verdachte in de mishandelingszaak in Eindhoven, aan Nederland mag worden overgeleverd. Het Hof van Cassatie in Brussel besloot de uitspraak dinsdag uit te stellen. Dat meldt een woordvoerder van het hof. "Het hof heeft meer tijd nodig om tot een oordeel te komen vanwege de complexiteit", verklaart de zegsman.

Het gerechtshof in Antwerpen bepaalde eind april dat de inmiddels 18-jarige Brent L. overgeleverd mocht worden aan Nederland. Daarop ging zijn advocaat in cassatie.

De andere hoofdverdachte, de 19-jarige Brett S., kreeg op 14 mei te horen dat hij definitief mocht worden overgeleverd. Hij meldde zich een week later bij de politie, waarna hij direct werd aangehouden. De Belg werd diezelfde dag overgebracht naar Nederland. Woensdag besloot de rechter-commissaris in Den Bosch dat S. zeker twee weken in de cel moet blijven.

De door camera's vastgelegde mishandeling veroorzaakte in januari een golf van verontwaardiging. Op een door de politie vrijgegeven video was te zien hoe een man door een groep jongeren werd belaagd. Toen het slachtoffer eenmaal op de grond lag gingen de jongens door met schoppen.

In totaal worden vier van de oorspronkelijke acht verdachten vervolgd. Naast de twee hoofdverdachten gaat het om twee andere verdachten van 15 en 17 jaar oud. Zij meldden zich in januari al bij de politie. De vier die niet worden vervolgd liepen alleen bij de groep die de man toetakelde. Dat zij niet ingrepen noemde een woordvoerder van justitie eerder 'laakbaar, maar niet strafbaar'.

Momenteel zit alleen de 19-jarige Brett L. verdachte vast.